Casa Museu Verdaguer

Like: 145

Edifici civil. Casa de carrer, entre mitgeres, d'un sol tram i formada per planta baixa, primer pis i golfes. El portal és rectangular. A través d'uns graons s'accedeix a l'entrada, on s'obre una finestra.

La part posterior, vers migdia, presenta un recinte cobert per volta de maó (antic femer) i una petita eixida. Des de l'entrada, a través d'una escala, vista al primer tram, s'accedeix al primer pis, on hi ha la cuina (S) i una habitació (N).

Més a dalt hi ha les golfes, el sostre de les quals segueix el pendent de la teulada. La cuina té una petita eixida amb mur de pedra. Tant a la planta com al primer pis hi ha portals tapiats que antigament comunicaven amb la casa del costat, la núm. 9.

 Construïda amb pedra unida amb morter de fang, l'estat de conservació és bo ja que s'ha restaurat.

La pica baptismal està situada a l'entrada de la casa Verdaguer. Te forma de copó i es troba assentada sobre una columna cilíndrica amb anelles a la base. La copa està sobreposada, la part baixa externa presenta unes incisions que formen com una mena de pètals florals, a partir de les quals hi ha diverses motllures que arriben fins a la part superior, la qual és llisa.

Interiorment està buidada, formant una mena de semiesfera que s'uneix a una altra de més petita. És una peça massissa de dimensions considerables, esculpida en pedra i conserva restes de policromia.

Casa de carrer que per les característiques constructives i del carrer deu datar del segle XVII. És considerada la casa natal del poeta Jacint Verdaguer i fou comprada l'any 1965 per Amics de Verdaguer i l'Ajuntament de Folgueroles. A partir d'aquell moment s'hi instal·là un modest museu, recollint estris i atuells de l'època del poeta.

Cap als anys 90 es feren gestions a la Generalitat per tal de restaurar-la i fer-la museu del poeta. Malgrat que tothom la considera la casa natal hi ha una antiga polèmica que disputa el naixement del poeta al núm. 5 del carrer Sant Jordi, casa dels avis materns, on podria haver anar la mare a infantar.

Als dos anys es traslladà al núm. 1 de la Plaça que avui porta el seu nom. La pica baptismal prové de l'església parroquial de Santa Maria de Folgueroles i en ella rebé les aigües baptismals Jacint Verdaguer, l'any 1845. quan es creà la casa - museu del poeta, i degut a les reformes que es produïren a l'església, es va decidir porta la pica a la casa - museu, on actualment es conserva.


Comparteix:


Si tens una foto d'aquests llocs que t'encanta compartir, o bé una foto antiga que vulguis que coneguem, o fins i tot una història que expliqui alguna anècdota interessant, no dubtis a enviar-nos-ho a info@folgueroles.com. Estarem encantats de compartir-ho amb la resta de la comunitat i fer que la nostra web sigui una plataforma participativa.
Esperem rebre les teves aportacions!